Pages

AKIBAT KHIANAT

SEPULUH orang wali sedang mengadakan majlis zikir di tepi pantai. Apabila masuk waktu silak Isyak, salah seorang di antara mereka melaungkan azan dan kemudian menerjakan solat jamaah, berwirid dan berdoa. Salah seorang di antaranya bangun dan turun ke laut. Sebentar kemudian, dia datang dengan membawa sepuluh ekor ikan yang siap dibakar. Kemudian salah seorang yang lain berdiri dan membagi-bagikan ikan bakar itu kepda jamaah dengan mendapat seekor seorang. Sedang yang membagi sendiri telaah mengambil bahagian seekor yang paling besar.

Selepas menikmati makan malam, para wali itu meneruskan wiridnya masing-masing sehingga masuk waktu Subuh. Salah seorang bangun melaungkan azan, iqamat dan kemudian mengerjakan solat Subuh dengan berjamaah.

Setelah selesai solat Subuh, para wali itu melipat sajadahnya masing-masing, lalu pergi dengan berjalan di atas air. Mereka dengan mudah berjalan di atas air seperti berjalan di atas tanah. Wali yang bertugas membagi-bagikan ikan dan telah memperuntukkan untuk dirinya seekor ikan besar itu, turut juga berjalas di atas air. Akan tetapi, sebentar kemudian tiba-tiba dia karam ke dalam laut. Maka basahlah semua pakaianya dan dia tercungap-cungap menuju pantai.

Berkata para wali lain yang melihatnya: "Wahai Fulan! Ketahuilah bahawa barangsiapa yang khianat di antara kita, bukanlah dari golongan kita."

0 comments:

Post a Comment