Pages

MANAT DAN BANGKAI ANJING

Walaupun usianya telah lebih enam puluh tahun, tapi Amr bin Jamuh salah seorang pemimpin Madinah zaman Jahiliah masih tetap setia kepada tuhan berhalanya. Sedangkan orang-orang Islam di tangan Mus`ab bin Umair. Isteri Amr sangat kasihan melihat suaminya yang masih rajin membungkuk-bungkuk dan menyembah di hadapan tuhan berhalanya. Dia khuatir suaminya yang sudah tua itu mati dalam kekafiran. Sebaliknya Amr pula khuatir kalau anak-anaknya terpengaruh pada ajaran Islam. Dia tidak mengetahui bahawa isteri dan anak-anaknya sudah meninggalkan agama jahiliahnya.
Apabila mendengar bahawa ketiga-tiga anaknya telahpun masuk Islam, dia gusar dan dipanggilnya mereka.
"Cuba kamu ucapkan apa yang di dengar dari pendakwah Makkah itu!" kata Amr kepada anaknya Mu`adz
Mu`adz membacakan surah Al-Fatihah dengan bagus seperti yang diterimanya dari Mus`ab bin Umair.
"Bagus betul kata-kata itu. Apakah semuanya kata-katanya bagus seperti itu?" tanya Amr sebaik saja selesai mendengarkan surah Al-Fatihah yang dibaca oleh anaknya.
"Bahkan lebih bagus daripada itu. Bersediakah ayanh berbaiah kepadanya? Ketahuilah bahawa orang ramai di bawahkepimpinan ayah telah masuk Islam semua." kata Mu`adz
Orang tua itu diam sebentar kemudian berkata: "Aku tidak akan berbuat demikian sebelum berbincang dengan tuhan Manat."
"Ayah, Manat itu kan hanya benda mati, bagaimana dia boleh menjawab." kata Mu`adz.
"Aku katakan padamu, bahawa aku tidak akan membuat sebarang keputusan tanpa berbincang terlebih dahulu dengan dia>" tengking Amr.
Sebagaimana biasa Amr bin Jamuh membawa minyak wangi yang bermutu tinggi untuk digosok-gosokkan kepada "tuhannya". Setelah itu dia membungkukkan badannya tanda menembah dan mengagungkannya.
"Wahai Manat! Orang-orang telah mempengaruhi aku agar memeluk agama baru dan meninggalkanmu, tapi aku tidak akan membuat sebarang keputusan tanpa berbincang denganmu. Berilah aku petunjuk, wahai Manat." kata Amr kepada berhalanya.
Sudah tentu Manat yang dibuat oleh manusia itu tidak dapat berkata-kata, bahkan merasakan sesuatupun tidak. Bukankah dia telah dipalu, ditukul dan diparang oleh orang yang membuatnya dahuluy? Boleh jadi tukang yang membuat berhala tersebut telah terkentu di atasnya, namun dia tidak merasakan apa-apa dan tidak marah.
"Mengapa engkau tidak menjawab? Agaknya engkau marah kepadaku ya? Tak apalah esok aku tunggu jawapanmu.? kata Amr lagi
Pada sebelah malamnya ketika Amr sedang tidur, anak-anaknya yang telah Islam mengeluarkan Manat dan dihumbankannya ke dalam kolam tempat pembuangan najis Bani Salamah. Tidak ada seorangpun yang mengetahui hal itu.
Pagi-pagi benar, Amr telah pergi ke tempat berhalanya untuk melakukan penyembahan. Akan tetapi, alangkah terperanjatnya apabila didapati Manat telah hilang.
"Celaka...celaka......Kemana tuhan kita? Siapa yang mencurinya malam tadi?" teriak Amr.
Tak seorangpun yang menjawab. Amr marah-marah. Dia lalu sibuk mencari kesana sini dan berhasil menjumpai Manat di tempat pembuangan najis dalam keadaan terbali, kaki keatas dan kepala ke bawah.
"Alamak......kasihnya." kata Amr.

Maka sambil menahan bau najis busuk, dia menarik Manat ke atas lalu dimandikannya dan diberinya minyak wangi. setelah itu diletaknya di tempatnya semula.
"Demi Allah sekiranya aku tahu siapa yang mencuri dan menganiaya engkau, nescaya aku hukum dia." kata Amr kepada "tuhanya" iru.
alam kedua, anak-anak Amr beraksi lagi, dan seperti malam semalam, mereka mencampakkan Manat ke dalam takungan najis lagi. Pagi-pagi ketika Amr akan mengadakan sembahyang, ternyata "tuhanya" telah hilang lagi.
Diapun berlari ke tempat takungan najis, tenyata Manat sudah ada disana dalam keadaan seperti semalam. Dengan penuh setia, dia menarik "tuhannya" lalu dimandikan dan biberi minyak wangi setelah itu disembahnya sambil meminta maaf.
Pada malam ketiga, demikian juga. Amr mendapati Manat telah hilang dan dijumpainya ditempat yang sama, yakni di tempat takungan najis manusia. berhala malang itupun ditariknya, dimandikan dan disapukannya minyak ke sekujur tubuhny. Sekaran, Amr sudah hilang savar lalu diambilnya sebilah pedang dan digantungkan ke leher Manat sambil berkata: "Hai Manat! Sehingga kini aku tidak dapat ,mengesan orang yang selalu menganiaya engkau. Sekiranya engkau sanggup, tebaslah orang yang akan menganiaya engkau. Nah, ini pedang untukmu!"
Kemudian Amr pergi tidur. Di tengah malam, anak-anaknya membawa keluar Manat lalu diikatkannya menjadi satu dengan bangkai seekor anjing. Setelah itu diheretnya ke tempat pembuangan najis lalu dihumbankan ke dalamnya dengan kepala ke bawah. Pagi-pagi apabila Amr akan melakukan penyembahan, "tuhannya" telah hilang lagi. Sedangkan pedang yang digantungkan di lehernya dijumpai disitu.
"Kemana lagi tuhan kita....? Siapa lagi yang mencurinya?" kata Amr sambil berlari menuju ke tempat pembuangan najis.
Di tempat pembuangan najis itu, Amr menjumpai Manat dalam keadaan diikat menjadi satu dengan bangkai anjing dan sekujur tubuhnya berlumuran najis manusia. Busuknya bukan alang kepalang. Agak lama juga Amr menatap berhalanya sehingga beberapa orang kaumnya yang sudah islam menegurnya: "Tidak ada gunanya lagi engkau membela Manat. biarkan saja ia di situ."
"Kalau benar engkau Tuhan, nescaya engkau tidak akan mahu masuk ke dalam takungan najis bersama-sama bangkai anjing busuk seperti ini." kata Amr tiba-tiba. "Cis.engkau bukan tuhan. Sekarang akupun menghinakan engkau. Tempatmu memang terlalu buruk dan hina."
Amr bin Jamuh pulang menemui anak-anaknya dan menyatakan diri masuk Islam. Sementara Manat yang diagung-agungkan dan disembahnya selama ini kekal didalam takungan najis bersama-sama bangkai anjing.

0 comments:

Post a Comment