Pages

BERPERANG DENGAN TEBUAN

KEBERHASILAN Sunan Giri menyebarkan agama Islam di Tanah Jawa telah menimbulkan sakit hati raja Kertabumi daria Majapahit yang masih beragama Hindu. Raja Hindu ini pernah mengerahkan pasukannya untuk menyerang pondok yang didirikan Sunan Giri, tapi gagal.

Apabila Sunan Giri wafat, dendam kesumat Kertabumi masih belum padam. Dia telah mengerahkan askar-askarnya agar menyerang perkampungan Sunan Giri dan memporak perandakan pondok peninggalan Sunan Giri. Mereka bersumpah akan melampiaskan dendamnya dengan membongkar kubur Sunan Giri dan memijak-mijak tulang belulangnya. Apabila mereka telah berada diluar kubur para wali itu, tiba-tiba sekumpulan tebuan datang menyerang dengan ganasnya. Askar-askar Majapahit yang telah disengat tebuan menjerit kesakitan dan minta tolong. Dalam masa sekejap saja, kawasan sekitar kubur Sunan Giri telah dipenuhi dengan pekikan yang membisingkan. Jumlah tebuan pun semakin banyak. Akhirnya mereka lari lintang pukang untuk menyelamatkan diri sambil mengibas-ngibaskan keris dan tombaknya untuk menangkis serangan pasukan tebuan, tapi adalah sangat sukar bagi mereka menghadapi tebuan dengan keris atau parang.

Dengan demikian maksud mereka untuk membongkar kubur Sunan Giri gagal. Malah sebagai ganjarannya, mereka telah mendapat lebam-lebam di muka masing-masing. Betul-betul padan muka.

0 comments:

Post a Comment